Op deze pagina lees je alles over onze algemene criteria, de specifieke criteria voor de programma's Veranderkracht van verbeelding en Sociaal ondernemen en de uitsluitingen.
Op deze pagina lees je alles over onze algemene criteria, de specifieke criteria voor de programma's Veranderkracht van verbeelding en Sociaal ondernemen en de uitsluitingen.
Voor alle aanvragen gelden de volgende criteria:
De algemene voorwaarden, het rapportageformulier en de controleverklaring, zijn te vinden op de pagina over onze Werkwijze.
Van de financiële verantwoording aan het VriendenLoterij Fonds kan een accountantsverklaring deel uitmaken (zie artikel 5.3 van de algemene voorwaarden van DOEN). Deze controleverklaring kan door de accountant worden gebruikt.
De komende jaren richt het VriendenLoterij Fonds zich binnen de kunsten nog sterker op het stimuleren van radicale verbeelding als een collectief proces. Hierbij vormen veranderingen in de samenleving aanleiding voor projecten en komen individuen en gemeenschappen samen in een gezamenlijk artistiek verbeeldingsproces.
Het VriendenLoterij Fonds zoekt naar voorlopers die in werken aan de veranderkracht van verbeelding, waarbij een veelvoud aan perspectieven centraal staat:
Voor initiatieven in Nederland (inclusief Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden) gelden de volgende inhoudelijke criteria:
1. Radicale verbeelding
Radicale verbeelding is het vermogen om de wereld te verbeelden niet zoals deze is, maar zoals deze kan zijn. Radicale verbeelding gaat hierbij niet alleen over de toekomst, maar ook over het heden en verleden. De kunst van deze verbeelding kan schijnbaar onbetwiste, dominante waarheden bevragen en ruimte geven aan een veelvoud van perspectieven, blikken, stemmen en verhalen. Het proces van verbeelding is hiermee collectief.
2. Social practice
DOEN werkt graag met kunstenaars en culturele instellingen met een kunstpraktijk waarbij veranderingen in de samenleving aanleiding vormen voor projecten. En die individuele mensen en gemeenschappen in het artistieke proces betrekken en kunst en cultuur midden in de samenleving plaatsen. Dit vanuit een persoonlijke, onbevangen blik, met sociale betrokkenheid en buiten de gebaande wegen om. Deze social practitioners veranderen op een eigenzinnige wijze de regels van het spel, op grote en kleine schaal. Hierbij ontstaat er een andere relatie tussen maker, publiek en andere betrokkenen, en een andere kijk op de wereld.
3. Inclusie
Voor echte betekenisvolle en duurzame verandering moeten de voorwaarden en mogelijkheden voor mensen om aan de samenleving deel te nemen verbeteren. Dit als tegenbeweging voor het proces van uitsluiting en marginalisatie waarbij de stem van individuen en groepen minder gehoord of genegeerd wordt en zij minder toegang hebben tot voorzieningen, netwerken, kennis, ervaringen en gedachtenvorming in de samenleving. Het stimuleren van inclusie gaat verder dan het propageren van gelijkwaardigheid of diversiteit. DOEN wil concrete actie stimuleren om deelname aan de samenleving mogelijk te maken.
4. Verandering en beweging
Veel kunst- en cultuurinitiatieven zijn experimenten die de bestaande structuren van de culturele en andere sectoren op de lange termijn beïnvloeden. Ze zijn onderdeel van een grotere beweging en maken op deze manier samen betekenisvolle verandering mogelijk. Niet alleen binnen de culturele sector, maar óók daarbuiten, in de samenleving. Alleen zo kan kunst het publiek, in de breedste zin van het woord, andere perspectieven bieden en van onderop en vanuit niches maatschappelijke verandering brengen.
Naast deze inhoudelijke criteria gelden een aantal algemene criteria en uitsluitingen:
Een aanvraag indienen voor ondersteuning van initiatieven in Nederland (inclusief Aruba, Curaçao, Sint Maarten en de BES-eilanden) kan hier.
Het moet voor iedereen mogelijk zijn actief deel te nemen aan de maatschappij. Helaas staan er nog te veel mensen aan de zijlijn. Het ontbreekt hen bijvoorbeeld aan opleiding, kwalificaties of een (sociaal) netwerk. Of mensen ervaren barrières vanwege psychische of lichamelijke beperkingen waardoor zij niet volwaardig aan de huidige, complexe samenleving kunnen deelnemen. Sociale ondernemingen geven hen de kans om weer mee te doen. De afgelopen jaren heeft het VriendenLoterij Fonds vele sociale ondernemingen ondersteund. Het VriendenLoterij Fonds wil sociaal ondernemen van niche naar norm brengen en richt zich mede daarom nadrukkelijk ook op sectorversterkende initiatieven en op sociale ondernemingen die intensief samenwerken met het reguliere bedrijfsleven.
Via het VriendenLoterij Fonds steunen wij sociale ondernemers en sectorversterkende initiatieven die aan zoveel mogelijk van de onderstaande criteria voldoen:
Een aanvraag indienen voor ondersteuning kan hier.
Het VriendenLoterij Fonds levert geen financiële bijdrage aan:
Wel binnen de criteria maar toch afgewezen?
Het VriendenLoterij Fonds krijgt veel meer aanvragen dan zij kan honoreren. Er moeten dus altijd keuzes gemaakt worden. Het kan dan ook voorkomen dat een initiatief wél aan alle criteria voldoet, maar noodgedwongen tóch wordt afgewezen. De motieven die dan mogelijk een rol spelen zijn: