Hoe is het om te werken bij het VriendenLoterij Fonds? Dat kunnen onze collega’s zelf het beste vertellen. En daarom laten wij je graag met ze kennismaken! Vandaag stellen we vijf vragen aan Reineke Schermer, Programmamanager Solidaire Samenleving.
1. Je bent Programmamanager Solidaire samenleving. Wat houdt dat precies in?
Als Programmamanager evalueer ik samen met mijn collega’s de aanvragen voor ondersteuning die binnenkomen en adviseer ik de directie over welke aanvragen we zouden willen financieren. Daarnaast blijf ik ook nauw betrokken bij de organisaties en projecten die we financieren. Vanuit het thema Solidaire Samenleving steunen we bewonersinitiatieven (zowel kleinschalige buurtprojecten als grotere, vernieuwende bewonersinitiatieven). Maar ook ondersteunen we burgerbewegingen die uitgaan van solidariteit en initiatieven die mensen die door allerlei redenen langs de zijlijn staan weer betrekken bij de samenleving. We richten ons voornamelijk op initiatieven die deze mensen midden in de samenleving een plek bieden waar ze volwaardig kunnen bijdragen. Dit kan bijvoorbeeld zijn in een restaurant of naaiatelier zijn, maar ook op een zorgboerderij of in een kringloopwinkel.
2. Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Mijn werk bestaat deels uit kantoorwerk, waarbij ik druk bezig ben met e-mailen, overleggen en telefoneren met collega’s en partners. Ik heb regelmatig overleg met medewerkers van andere fondsen. Daarnaast ben ik elke week wel ergens in het land op bezoek bij potentiële nieuwe partners of bij partners die we steunen. Ook volg ik regelmatig seminars, bezoek ik bijeenkomsten met experts of ben ik aanwezig bij een feestelijke opening of viering van partners. In totaal heb ik een portfolio van tegen de honderd partners, dus er gebeurt altijd wel wat.
3. Welk aspect van je werk geeft je de meeste voldoening en waarom?
Het bezoeken van onze partners en het zien en ervaren van de impact die zij hebben op de mensen die er werken, is heel mooi om te zien. Ook geeft het enorm veel voldoening om plannen die eerst alleen op papier stonden, ook echt tot leven te zien komen.
4. Waar ben je trots op?
Ik ben heel trots op het programma Art & Design for Inclusion wat ik samen met collega’s van het creatieve team (VriendenLoterij Fonds, ook onderdeel van DOEN) heb opgezet. In het programma kunnen jaarlijks zes tot acht kunstenaars en/of ontwerpers die een zogenaamde sociale praktijk hebben deelnemen. Een mooi voorbeeld hiervan is De Sociale Sportschool, een initiatief waarbij jonge mensen wekelijks samen met ouderen die in een rolstoel zitten buiten sporten. Dit project dreigde te stoppen doordat kunstenaars niet goed wisten hoe ze hier continuïteit aan konden geven. Door Art & Design for Inclusion kregen deze kunstenaars coaching, begeleiding en financiering om van dit project echt een organisatie te kunnen maken. Dat is gelukt en De Sociale Sportschool is nu wekelijks op twintig locaties actief!
5. Wat is jouw favoriete initiatief en waarom?
Dat is voor mij echt een hele moeilijke vraag, ik heb er wel tien! Maar als ik me mag beperken tot drie dan kom ik een heel eind: via Stichting Fondsenbeheer Landbouw en Zorg steunen we tientallen zorgboerderijen met zogenaamde Vriendentuinen. Dit zijn moestuinen waar de deelnemers van zorgboerderijen verse groenten en fruit telen voor klanten van de voedselbanken. Ook steunen we samen met de Branchevereniging voor Kringloopbedrijven een professionaliseringsprogramma voor de meer dan 220 kringloopwinkels in Nederland. Hierdoor krijgen zowel spullen als mensen een tweede kans. Tweedehands, eerste keus is mijn lijfspreuk! En dan als derde noem ik graag Sarban, de restaurantketen van de Afghaanse familie Alizadah die dertig jaar geleden naar Nederland vluchtte. Zij bieden in hun restaurant leerwerkplekken aan jonge vluchtelingen die vaak zonder ouders naar Nederland zijn gevlucht. Vier van deze jongeren hebben ondertussen hun eigen vestiging van Sarban opgezet.