Catch up time! Dide haalt het net op met drie oude bekenden. We gaan terug in de tijd. Dide Vonk gaat namelijk opnieuw in gesprek met drie makers uit het allereerste seizoen. Ze spreekt met Rikkert van Huisstede (initiatiefnemer van BOYS WON’T BE BOYS), Mohamed Yusuf Boss (choreograaf en artistiek leider van X_YUSUF_BOSS) en Mieke Conijn (initiatiefnemer IJsselbiënnale). Hoe is het hen vergaan de afgelopen drie jaar? Hebben hun projecten blijvende veranderingen teweeggebracht? En houden ze zich staande in de kunst- en cultuursector?
Dide praat met een oude bekende: Rikkert van Huisstede, initiatiefnemer van BOYS WON’T BE BOYS. Toen Dide hem drie jaar geleden sprak, toerde hij door het land met 22 spelers. Inmiddels is zijn groep uitgegroeid tot maar liefst 120 toneelspelers. “We trekken een publiek aan dat normaal niet snel naar het theater gaat. De veilige sfeer die we creëren speelt daarin een grote rol. Theaters vinden het vaak lastig om deze doelgroep aan te spreken en binnen te halen. Het is een soort cadeautje voor theaters dat wij deze mensen bereiken.”
Dide ontmoet ook Mohamed Yusuf Boss, choreograaf en artistiek leider van X_YUSUF_BOSS. Samen praten ze over zijn succesvolle voorstelling LIX, die gaat over het hebben van een bi-culturele achtergrond. “Ik wil graag doorgeven dat je iets moet doorgeven. Ik heb ooit gehoord: wie niet deelt vermenigvuldigt ook niet. Dit is voor ons wel echt de basis. We maken voorstellingen om te geven en te delen. Alle inzichten die wij hebben zijn beschikbaar en delen we met het publiek.”
Tot slot gaat Dide langs bij Mieke Conijn van de IJsselbiënnale, een grote buitententoonstelling over klimaatverandering waarbij kunstenaars een tijdelijk werk maken op verschillende plekken langs de IJssel. Mieke’s liefde voor de IJssel is alleen maar gegroeid sinds hun laatste gesprek drie jaar geleden. “De IJssel voelt voor mij als thuiskomen. Het herinnert me eraan dat wij passanten zijn in de tijd, terwijl de rivier al eeuwenlang blijft stromen.”
Ook merkt Mieke hoe diep de band is tussen de bewoners en de rivier: “Iedereen hier voelt zich verbonden met de IJssel. Mensen trekken ernaartoe, praten erover. Er zijn talloze gedichten geschreven en schilderijen gemaakt over de IJssel. ‘Ik woon bij de IJssel,’ zeggen ze vol trots.”
Luister de podcast hier.