Fonds Kringloop Nederland: een springplank voor innovaties in de kringloopbranche

Nieuwsoverzicht

Een lekker kopje koffie tijdens het struinen, een unieke tas gemaakt in het naaiatelier of een klassieke versterker die als (bijna) nieuw voor je wordt gemaakt. Dit zijn voorbeelden van extra diensten waarmee een kringlooporganisatie hergebruik een impuls geeft én sociale (leer-)werkplekken creeërt. Om dit van de grond te krijgen is het Fonds Kringloop Nederland opgericht. Een eigen fonds voor innovatieve projecten van de leden van de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) mogelijk gemaakt door het VriendenLoterij Fonds.

Circulair en inclusief verenigd

Met haar 65 leden en 250 winkels vertegenwoordigt BKN een groot deel van de kringlooporganisaties in ons land. Samen zamelen ze jaarlijks 233 miljoen kilo spullen in voor een tweede leven en bieden ze waardevol werk aan meer dan 18.000 mensen die ondersteuning kunnen gebruiken bij het vinden van een baan. Als kringlooporganisatie kun je lid worden van de vereniging wanneer je beschikt over het Keurmerk Kringloop Nederland. Dit keurmerk waarborgt een transparante, integere en professionele bedrijfsvoering en de bijdrage van de organisatie aan de circulaire en inclusieve samenleving.

Leren van elkaar

Op zoek naar meer waarde uit het materiaal en in het werk, zoeken de BKN-leden naar nieuwe concepten binnen de kringloopbranche. Tijdens inspiratiesessies delen ze hun ervaring met elkaar, zodat het wiel niet opnieuw uitgevonden, maar doorgegeven wordt. Om hun ideeën van de grond te krijgen, vroegen de individuele organisaties elk afzonderlijk financiering aan bij het VriendenLoterij Fonds. Hoewel het relatief kleine bedragen zijn, kost het administratieve werk veel tijd en is de drempel voor de leden vaak (te) hoog. Dat kan anders, dachten BKN en het VriendenLoterij Fonds. Met het Fonds Kringloop Nederland diende de vereniging één collectieve aanvraag in bij het VriendenLoterij Fonds om vervolgens zelf de afzonderlijke aanvragen van de leden te beoordelen.

Bouwen doet groeien

Het fonds startte in de zomer van 2024 en sindsdien zijn er vier projecten goedgekeurd, drie afgewezen en twee nog in behandeling. Een van de goedgekeurde projecten is de bouwkringloop in Flevoland. Kringlooporganisatie De Groene Sluis zag veel materiaal voorbijkomen, zoals houten planken, isolatiemateriaal en tegels, dat nog heel goed gebruikt kon worden bij verbouwingen. Ze vroegen budget aan om een voorman aan te nemen die de bouwkringloop bestiert en mensen uit de reclassering op de werkvloer begeleidt. Zo krijgen het materiaal én de mensen een tweede kans.

Een aantrekkelijke keuze

Een ander project dat dankzij het Fonds Kringloop Nederland van start gaat, is het winkelconcept met tweedehands kleding bij kringlooporganisatie Het Goed, specifiek gericht op Generatie Z. De collecties voor vrouwen tussen de 16 en 26 jaar worden ingekocht bij textielsorteercentra en zijn samengesteld op basis van de vraag en stijlvoorkeuren van de doelgroep. Klanten kunnen in de winkel ook hun eigen kleding inruilen voor shoptegoed. Hiermee hoopt Het Goed het voor de jongere doelgroep aantrekkelijker te maken om te kiezen voor unieke tweedehands items.

Minder drempels, meer resultaat

De leden zijn enthousiast over deze nieuwe manier van aanvragen. Janneke Pikkert, projectleider van de bouwkringloop: “De drempel is laag en de lijnen zijn kort. Je hebt snel duidelijkheid over je positie.” Fay de Grefte van Het Goed geeft aan dat het grote voordeel is dat je vertrouwen hebt in je aanvraag, omdat BKN de branche goed kent. “Dit werkt ondersteunend, en in combinatie met de lagere drempel maakt het de aanvraagprocedure sneller en gemakkelijker.”

Een sneeuwbaleffect voor innovatieve ideeën

Rachel Heijne, directeur van BKN is ook enorm enthousiast over het fonds: “Ik ben trots op het feit dat er zoveel initiatieven zijn bij kringlooporganisaties die we met een redelijk klein bedrag al zo’n grote impuls kunnen geven. Ik vind het echt heel mooi dat we op een laagdrempelige manier de circulaire economie, hoogwaardig hergebruik en innovatieve ideeën kunnen stimuleren en tegelijk meer sociale werk- en leerplekken creëren. We hebben nu budget voor 1,5 jaar en doen zulke goede ervaringen op. Het zou te gek zijn als we dit project mogen voortzetten.”

Het VriendenLoterij Fonds steunt Fonds Kringloop Nederland dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.