Geniet van een zomer vol kunst!

Nieuwsoverzicht

Laat je deze zomer meevoeren door de verrassende perspectieven die kunstenaars kunnen bieden. Op verschillende plekken in het land leer je via bijzondere tentoonstellingen en voorstellingen meer over de belangrijke thema’s van deze tijd, luister je naar verhalen van mensen die je zelf niet snel spreekt of krijg je een nieuwe kijk op wat je eerder nog vanzelfsprekend vond. Dus kom uit je huis én kruip uit je hoofd met een portie radicale verbeelding. Met deze 10 tips geniet je van een zomer vol kunst.
[foto header: IJsselbiënnale]

1. Outsiderwear – Maak kennis met het werk van talentvolle outsiderkunstenaars
Opeenvolgend te zien in Amsterdam, Nijmegen (augustus), Rotterdam (september), Hengelo en Amersfoort (beiden herfst 2021)

Nadat het Outsiderwear Festival op 24 juli in Amsterdam haar laatste dag beleeft, is het werk van verschillende ‘outsiderkunstenaars’ ook op andere plekken te bekijken. Outsiderwear is een project waarbij talentvolle outsiderkunstenaars - met bijvoorbeeld een verstandelijke handicap, een psychiatrische aandoening of een daklozenachtergrond - worden gekoppeld aan opkomende en succesvolle ontwerpers uit het hele land.

2. Brian Elstak met LOBI Arcade – Ontdek een arcadehal vol verhalen
Blijvend te zien in Amsterdam

In deze tentoonstelling reflecteert beeldend kunstenaar Brian Elstak via tien speciaal gemaakte arcadekasten op unieke wijze op universele en persoonlijke thema’s. Deze thema’s reiken van black empowerment, representatie, koloniale erfenissen en migratie, tot persoonlijke struggles paranoia en zijn geloof en ongeloof in de (mede)mens.

3. Rainbow Soulclub met Rearrangement of Priorities #9 – Sta open voor een nieuw perspectief op daklozen en verslaafden
Tot en met 31 juli te zien in Amsterdam

Om ons heen zijn anno 2019 nog steeds veel vooroordelen over daklozen en verslaafden. Men wil er niet te dichtbij in de buurt komen, ze worden vies, eng en onbetrouwbaar gevonden. De Rainbow Soulclub, een collectief opgericht door beeldend kunstenaars Saskia Janssen en George Korsmit, bewijst keer op keer dat deze vooroordelen onnodig zijn. Dit doen zij bijvoorbeeld door een tentoonstelling te organiseren met kunstenaars, kunstacademie studenten en cliënten van inloophuis BlakaWatra voor Amsterdamse dak- en thuislozen en druggebruikers.

4. Fake me Hard – Vraag jezelf af wat nog echt is in een wereld vol algoritmes en gemanipuleerde informatie
Tot en met 15 augustus te zien in Rotterdam

Fake me Hard is een echte tentoonstelling over ‘fake news’, ‘artificial intelligence’, ‘big data’ en de kracht van menselijke verhalen in een techno-maatschappij. De tentoonstelling schijnt een licht op de hedendaagse spiegelwereld waar algoritmes, clicks, gemanipuleerde informatie en permanent toezicht onze directe leefomgeving veranderen zonder dat we daar erg in hebben.

5. Instituto Buena Bista met All You Can Art – Vier de verbeelding en maakt zelf kunst via All You Can Art
Tot en met 5 september in Rotterdam

Vier de verbeelding en doe mee met All you can Art! Deze diepgaande samenwerking van Kunsthal Rotterdam met Instituto Buena Bista (IBB) Curaçao is na vijf succesvolle edities niet meer weg te denken uit Rotterdam. Iedereen - maar dan ook echt iedereen - krijgt bij All you can Art de kans om samen kunst te maken, te leren en te ontdekken. Samen met de kunstenaars ga je volgens het meester-gezel principe aan de slag. De creatieve energie is letterlijk tastbaar in het open atelier en de organisch groeiende tentoonstelling in de Kunsthal en bij vele partners in de stad.

6. Kunst aan de Schinkel – Ga de straat op en het park in, en ontdek wat verschillende kunstenaars voor je in petto hebben
Van 25 juli t/m 5 september te zien in Amsterdam

Ontdek wandelend door de Schinkelbuurt en het Vondelpark de tentoonstelling. Kunst aan de Schinkel. Op openbare plekken die door elf internationale kunstenaars zelf zijn gekozen, ontdek je kunstwerken onder het thema ‘de magie van de ontmoeting'. Van een ondergrondse kelder tot een mysterieus eiland dat plotseling opduikt in het Vondelpark, ga op pad en laat je verrassen.

7. Toneelgroep Jan Vos met Mansholt – Ontdek of je zelf de moed hebt die het kost om te veranderen
Tot en met 12 september te zien in opeenvolgend Haastrecht, Genderen, Eelde, Deventer, Zaandam en Haarzuilens

Toneelgroep Jan Vos maakt voorstellingen op locatie over mensen die zich staande proberen te houden in een sterk veranderende wereld. Ze tonen de complexe werkelijkheid van individuele mensen die schuilgaat achter statistieken, rapporten, beleidsvoornemens en krantenkoppen. Zo gaat de voorstelling Mansholt, die werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival, over de moed die het kost om te veranderen. Nu we de klimaatverandering aan den lijve ondervinden en de stikstofcrisis acuut is, stelt het stuk een vraag waar niemand in de samenleving meer omheen kan: heb jij de moed om je leven te veranderen?

8. IJsselbiënnale – Ontmoet internationale kunstenaars via een route langs het water
Tot en met 19 september te zien tussen Doesburg en Zwolle

Internationale kunstroute langs de IJssel die gaat over de verhouding tussen mens en landschap. Aanleiding is de impact van klimaatverandering op ons landschap: een even urgent als relevant onderwerp dat de samenleving voor forse dilemma’s en discussies stelt. Voor de buitententoonstelling zijn 27 kunstenaars uit binnen- en buitenland uitgenodigd voor het maken van een nieuw, tijdelijk kunstwerk op bijzondere locaties in de IJsselvallei tussen Doesburg en Zwolle.

9. TG Ilay - Salomon’s Oordeel – Voel hoe een abstract debat over mensenlevens je nu wel weet te raken
Vanaf september te zien in Den Bosch

llay den Boer neemt het publiek in deze voorstelling mee op een stormachtige reis door de asielprocedure in Nederland. Dit doet hij samen met zijn vriend Hassan, een vluchteling uit Gaza en Peter, hoor- en beslismedewerker bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Salomonsoordeel is een intense theatrale ervaring, waarbij het abstracte politieke debat over migratiebeleid invoelbare proporties krijgt. In lijn met zijn eerdere werk zorgt theatermaker Ilay den Boer ervoor dat geen enkele toeschouwer zich afzijdig kan houden.

10. Into Nature – Stap op de fiets en trap langs de topwerken van internationale kunstenaars
Van 31 juli tot en met 24 oktober te zien in Bargerveen

Vanaf 31 juli kun je fietsend en wandelend werken bekijken van internationale topkunstenaars. Het thema van deze editie is New Energy en dit heeft alles te maken met de locatie waar de kunstwerken te zien zijn. Het Bargerveen is een van de laatste hoogveengebieden van Noordwest-Europa. Energie is hier letterlijk zichtbaar en dit dient als inspiratiebron voor de kunstenaars.