Het belang van zuurstofrijk water

Nieuwsoverzicht

Wist je dat de helft van alle zuurstof op aarde uit water komt? De micro-organismen die in het water leven maken zuurstof als er licht op staat. ‘Het belang van zuurstofrijk water’ is een kunst-, wetenschaps- en educatieproject in één dat het verhaal vertelt over de onzichtbare maar onmisbare rol die micro-organismen spelen in het maken van zuurstof. Honderden basisschoolkinderen in Amsterdam onderzochten in samenwerking met de UvA, ARTIS Micropia, Nieuwe Helden & Juf op Straat voor hoeveel zuurstof Amsterdamse algen zorgen. Samen maakten ze het lichtkunstwerk ‘The Water We Breathe’ en delen ze hun bevindingen met de stad. Het lichtkunstwerk, gemaakt door basisschoolkinderen, is nu te zien als onderdeel van het Amsterdam Light Festival.

Leren over algen

De deelnemende basisschoolklassen kregen drie workshops. In de eerste hoorden ze over het Amsterdam Light Festival en werden ze geënthousiasmeerd om samen een lichtkunstwerk te maken: een grote formule, H2O+LIGHT=O2, opgebouwd uit de watermonsters die ze zelf hebben verzameld en opgezocht. In workshop twee deden ze zelf onderzoek met het Wetenschapsknooppunt en in workshop drie bezochten ze ARTIS Micropia om de wereld van het onzichtbare maar onmisbare van dichtbij te zien.

‘The Water We Breathe’

Tot en met 3 januari is het lichtkunstwerk te beleven op Roeterseiland in de Plantagebuurt van Amsterdam. Via QR-codes krijg je meer verdieping bij het kunstwerk.

Steve Elbers, programmamanager BankGiro Loterij Fonds: “Wij steunen dit onderzoeksproject omdat het een nieuw verhaal vertelt over de samenhang van schoon water, algen, microben, biodiversiteit en zuurstof in de stad. Het daagt mensen actief uit om een bijdrage te leveren en zorg te dragen voor schoon water, biodiversiteit en zuurstof.”

Het project kreeg al volop media-aandacht. In Het Parool verscheen een stuk over het project en NH Nieuws ging langs tijdens een van de workshop en maakte er een reportage over.