HubClub’23 in podcast 'Wij zijn kunstenaar': Inclusief dansprogramma met bonte mix van makers en dansers

Verschillen versmelten in voorstelling van Introdans

Amsterdam, 23 mei 2023 - In het tweede seizoen van de podcast ‘Wij zijn kunstenaar’ spreekt podcastmaker Dide Vonk met de makers van HubClub’23, het baanbrekende dansprogramma van Introdans. In deze voorstelling staan professionele dansers samen op het podium met gastdansers uit andere werelden. Bijvoorbeeld dansers uit de vogue- of hiphopscene, maar ook een danseres met Downsyndroom en dansers met een fysieke of mentale beperking. HubClub’23 gaat donderdag 25 mei 2023 in première in Musis Arnhem en de podcast ‘Wij zijn Kunstenaar’ is vanaf dan ook te horen in alle podcastapps.

Samen dansen

De dansvoorstelling HubClub’23 is opgezet als een nachtclub: het publiek zit op en rond het podium en wordt getrakteerd op acts uit de inclusieve profdanskunst. De dansers treden op in spectaculaire kostuums van kunstenaar Bas Kosters. Adriaan Luteijn, choreograaf van Introdans en bedenker van de HubClub vertelt aan podcastmaker Dide Vonk: “Het klassieke beeld van een danser is; dun, jong en lenig. Maar voor mij maakt het uiterlijk niet uit, want uiteindelijk gaat het er om dat er goede kunst gemaakt wordt. Alles wat een hart heeft kan dansen.” Bij HubClub’23 gaat het niet om de verschillen, maar het doel is om samen een mooie voorstelling te maken.

Inclusie

Eén van de gastdansers in deze voorstelling is BNNVARA-presentatrice Eva Eikhout. Zij heeft het aangeboren FFU-syndroom waardoor ze kortere armen en benen heeft. In de podcast ‘Wij zijn kunstenaar’ zegt ze: “Mensen denken vaak door je beperking dat je het toch niet kan. Dus dan word je ook niet gevraagd om het wél te doen. Ik vond het heel fijn en cool om zo uitgedaagd te worden door Adriaan. Al is er maar één iemand in de zaal die hierdoor anders naar dit soort dans en andere lichamen gaat kijken, dan hebben we al gewonnen.”

Veranderkracht van kunst

In de podcast ‘Wij zijn kunstenaar’ onderzoekt podcastmaker Dide Vonk óf en hoe kunst kan zorgen voor een verandering. Kan een theatervoorstelling of een tentoonstelling mensen van gedachten doen veranderen over complexe onderwerpen als landbouwtransitie of diversiteit? In dit tweede seizoen van ‘Wij zijn kunstenaar’ zet Dide Vonk haar onderzoek voort. Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering online. Dide Vonk: “Ik spreek veel makers en deelnemers van creatieve projecten. Allemaal proberen ze onze maatschappij beter en mooier te maken. Hun projecten zorgen ervoor dat publiek soms met een ander perspectief naar een onderwerp kijkt en zo ontstaan er momenten van dialoog.”

‘Wij zijn kunstenaar’ is een zesdelige podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. Elke twee weken komt er een nieuwe aflevering online. De initiatieven die belicht worden in de podcast krijgen steun vanuit het VriendenLoterij Fonds, mogelijk gemaakt door deelnemers van de VriendenLoterij.