Kamers met Aandacht geeft kwetsbare jongeren een veilig tiny huis

Nieuwsoverzicht

Een van de belangrijkste dingen die jongeren als zij op hun 18e uit de jeugdzorg stromen nodig hebben is een warm en veilig thuis. Helaas blijkt uit onderzoek dat maar liefst 75% van alle jongeren in de dak- en thuislozenopvang een jeugdzorgachtergrond heeft. Kamers met Aandacht koppelt particulieren die een kamer willen verhuren aan jongeren die woonruimte zoeken. Met een dak boven hun hoofd, persoonlijke begeleiding bij het opstarten van hun volwassen leven en betrokken huisgenoten en buren, maken zij een frisse start. Met steun van het VriendenLoterij Fonds lanceert Kamers van Aandacht een nieuwe pilot: tiny houses in tuinen van particulieren.

Succesvol samenwerkingsinitiatief

Sinds 2020 zoekt Kamers met Aandacht actief naar innovatieve manieren om het aantal dak- en thuisloze jongeren terug te dringen. Inmiddels is Kamers met Aandacht actief in 42 gemeenten, is in 30 gemeenten is de werving gestart en wonen 80 jongeren in een Kamer met Aandacht.

Tuinkamers met aandacht

Op dit moment zijn er al Kamers met Aandacht gerealiseerd bij alleenstaanden, stellen, in een gastenverblijf, woongroep en studentenhuis. Hier komen nu tiny houses bij. Van kamerverhuurders begreep Kamers met Aandacht dat zij het in huis nemen van de jongeren graag doen, maar dat het best een inbreuk op de eigen privacy is. Om zowel de verhuurders als jonge huurders meer ruimte en privacy te bieden, is het idee van de kleine huisjes ontstaan.

Sociale samenwerking

Voor de realisatie van dit project is de kennis, kunde en een flinke dosis goodwill van verschillende bedrijven nodig. Van het bouwen van de huisjes tot het aanleggen van elektra en riolering. Met dit laatste helpt Bouwbedrijf BAM in het kader van verantwoord ondernemen. En de tiny houses zelf worden afgebouwd door participatiebedrijf Utrechts Werkbedrijf. Een sociale onderneming die mensen die de arbeidsmarkt moeilijk weet te bereiken, een kans geeft om weer aan het werk te kunnen. Gemeentes, bedrijven en particulieren maken zo samen dit bijzondere project mogelijk.

“De bureaucratie maakt het voor jongeren die uit de jeugdzorg stromen op hun 18e onnodig moeilijk om mee te doen in onze maatschappij. Kamers met Aandacht doorbreekt deze situatie. Hun innovatieve werkwijze past bij DOEN We steunen de pilot Tuinkamers met Aandacht graag omdat het initiatief op een creatieve manier laat zien wat er wel mogelijk is.” Safka Overweel, programmamanager Sociaal, DOEN

Pilot voor systeemverandering

Het doel van dit project is voor Kamers met Aandacht niet om uiteindelijk zoveel mogelijk tiny houses in beheer te hebben. Ze willen vooral aantonen dat er innovatieve, alternatieve woonvormen mogelijk zijn voor kwetsbare jongeren. Nog te vaak worden oplossingen niet benut, omdat vergunningen of wet- en regelgeving in de weg zitten. De pilot is een manier om te bewijzen dat er meer mogelijk is dan op dit moment wordt toegelaten. Een opstap naar een samenleving die solidair is en waarin we meer naar elkaar omkijken!

Meer weten of meedoen? Lees meer op kamersmetaandacht.nl