Kinderen en kunstenaars maken werk van klimaatproblemen

Nieuwsoverzicht

Honderden kinderen, kunstenaars en organisaties sloegen de handen ineen om werk te maken van lokale klimaatproblemen. Het resultaat: drie splinternieuwe uitvindingen die werkelijkheid gaan worden. Daarmee is de eerste editie van Klimaatmakers, een project van Het Klimaatmuseum en Stichting 2030, een groot succes.

Creatieve oplossingen voor klimaatproblemen

Van een stofzuiger die de zeebodem wegzuigt om zeespiegelstijging te voorkomen tot een jasje voor bomen zodat ze niet gekapt kunnen worden. Met het Klimaatmakers-spel bedachten ruim 500 Leidse kinderen creatieve oplossingen voor klimaatproblemen in hun eigen leven.

Naar een kunstwerk en prototype

Vervolgens vertaalden drie kunstenaars een idee in een kunstwerk en prototype:

1| Karl Karlas ontwierp de installatie Snelregenwater, die overtollig regenwater naar plekken brengt waar juist droogte is. Naar een idee van Zeteo (11 jaar).

2| Maarten Slof ontwierp Egbert de Engerd, een robot die afval sorteert en tegelijk grote vragen stelt over eigen verantwoordelijkheid. Naar een idee van Annarijn (9 jaar).

3| Rob Voerman ontwierp Food Cloud, een zwevende, zelfvoorzienende gemeenschap voor de toekomst. Naar een idee van een aantal kinderen.

Drie organisaties maken werk van het idee

Tot slot zijn de kunstwerken geveild. Niet voor geld, maar in ruil voor commitment: de belofte om als organisatie werk te maken van het idee. Een kinderjury beoordeelde de gemaakte commitments op haalbaarheid en relevantie. Het resultaat van de veiling:

1| Snelregenwater wordt geadopteerd door een alliantie van Hoogheemraadschap Rijnland, TechnoLab en Leiden 2022.

2| Egbert de Engerd wordt een mascotte voor de circulaire initiatieven van Hogeschool Leiden. Ook sluiten deelnemers aan om het thema ‘afval’ op creatieve manieren op de kaart te zetten in de gemeente.

3| Food Cloud vindt een plek bij Verwonder om de Hoek en Leiden2022, waar het een aanmoediging wordt voor mensen om radicale verbeelding toe te passen bij het oplossen van grote vraagstukken.

Vervolg op succesvol project

Klimaatmakers laat zien dat iedere stad vol zit met de kennis en creativiteit om grote uitdagingen aan te pakken. Het succes maakt een vervolg logisch. Het Klimaatmuseum heeft de ambitie om het project te herhalen in andere steden en dorpen in nauwe samenwerking met lokale scholen en kunstenaars.

Met steun van het VriendenLoterij Fonds enthousiasmeert Festival 2030 mensen in Leiden om de Sustainable Development Goals te bereiken. Klimaatmakers is een onderdeel van het festival.

Onderstaand foto's van de drie kunstwerken en de veiling.