Laurens: “Wij zetten mode in voor maatschappelijke vraagstukken”

Nieuwsoverzicht

Je kent vast wel van die borden met iconische of cartooneske figuren, waarbij je door een gat je hoofd kunt steken. Voor het project ‘Fashion Makes Sense’ wordt dit stand-in concept gebruikt om met identiteit te spelen en de kracht van kleding en iemands persoonlijkheid te bevragen. Alleen bevatten de borden in dit project geen hoofdeloze stripfiguren, maar unieke looks. Die worden gemaakt door modeontwerpers, theatermakers en mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking. Zo ontstaan interessante kunstobjecten en worden mensen betrokken voor wie het niet vanzelfsprekend is om hun talenten te ontdekken, benutten en ontwikkelen. Wij spraken met initiatiefnemer Laurens Hamacher.

Deelnemers die op een stand-in bord hun persoonlijke verhaal vertalen in een 'outfit'.

Persoonlijke verhalen vertaald als ‘outfit’ op borden

Het participatieproject ‘Fashion Makes Sense’ is een samenwerking tussen FASHIONCLASH en The Masters, een sociale organisatie uit Maastricht die zich inzet voor mensen die aan de zijlijn van de samenleving staan. Om te onderzoeken wat kleding communiceert als het wordt losgekoppeld van lichaam en geest, maken workshopdeelnemers samen met een modeontwerper Antoine Peters en theatermaakster Lieke Benders een stand-in bord waarop hun persoonlijke verhalen zijn vertaald als ‘outfit’. Zo ontstaat er een collectie van unieke creaties, waarbij mode zowel het uitgangspunt als de visie is.

Creaties die uitnodigen om je letterlijk en figuurlijk in iemand anders te verplaatsen

De stand-in creaties worden van 26 tot en met 28 november tijdens het internationale FASHIONCLASH Festival in de vorm van een expositie met lezing gepresenteerd. Het publiek krijgt vragen als: Kun jij je met de bedenker van de ‘outfit’ identificeren en zijn persoonlijke verhaal ontrafelen? Verplaats jij je letterlijk en figuurlijk in iemand anders, of is jouw persoonlijkheid sterker dan jouw aangenomen ‘look’? Het programma is zowel fysiek als online en is open voor iedereen. Laurens: “De koppeling met het festivalprogramma is een bewuste keuze, omdat we zo de betrokken deelnemers de zichtbaarheid geven die ze verdienen.”

Het creatieproces van 'Fashion Makes Sense'.

‘Het gaat om het proces, niet om het resultaat’

Hoewel het project nog in volle gang is, geeft Laurens aan nu al trots te zijn op alle deelnemers. “Het mooie aan dit project is dat het gaat om het proces en niet het resultaat. Het is ongelooflijk wat de deelnemers gemaakt hebben en prachtig om te zien wat het met mensen doet. Het stand-in concept van Lieke en Antoine werkt heel ontwapenend en uitnodigend. Zo starten deelnemers met een onzeker gevoel en vragen ze zich af of ze het wel kunnen. Door te werken met kleinere groepen en persoonlijke aandacht zijn ze enorm gemotiveerd. Het is bijzonder om te ervaren hoe ze vertrouwen krijgen en ook echt een eigen verhaal willen delen. We zien in hun energie en reacties veel plezier en trots. Dit geeft ‘empowerment’ en het maakt mij trots.”

Van abstract idee naar verbindende factor

Het project opzetten en vormgeven was niet altijd gemakkelijk. “Bij een project als dit is persoonlijk fysiek contact heel belangrijk. Daarnaast is het niet heel eenvoudig om een project te promoten en deelnemers te werven als het nog abstract is en je geen voorbeeld kunt bieden. We zijn tenslotte op zoek naar niet-professionele makers,” vertelt Laurens. Maar het biedt ook kansen voor de toekomstige projecten en samenwerkingen. “Met ‘Fashion Makes Sense’ bereiken we nieuwe doelgroepen en verbinden we partijen met elkaar waarvan het niet vanzelfsprekend is dat ze met elkaar samenwerken. Dat geldt zowel voor de kunstenaars als voor de deelnemers.”

Workshopdeelnemers die bezig zijn om hun ideeën te vertalen als 'look' op een stand-in bord.

Zonder steun was het bijna onmogelijk geweest

Het participatieproject ‘Fashion Makes Scenes’ wordt ondersteund door het VriendenLoterij Fonds vanuit het programma ‘Vier de kunst voor verandering’. Daar is Laurens erg blij mee: “Zonder steun van het VriendenLoterij Fonds is het bijna onmogelijk om een project als dit te realiseren. Daarnaast geeft de steun zichtbaarheid en belang aan het project. Het VriendenLoterij Fonds ondersteunt bijzonder inspirerende projecten, we zijn dankbaar daartussen te staan.”

‘Je kunt echt het verschil maken, ook als je klein begint’

Aan anderen die zich hard willen maken voor een betere wereld wil Laurens meegeven dat je niet op moet geven. “Het is niet altijd eenvoudig om idealistisch te werken, dit heeft FASHIONCLASH altijd ondervonden. Maar als je niet opgeeft kun je echt het verschil maken. Want je leert ontzettend veel en je ontmoet zoveel bijzondere mensen en verhalen. Dit verrijkt niet alleen het leven van anderen, maar ook dat van jezelf. Daarnaast denken mensen snel dat alleen grote projecten de wereld beter maken. Echter kan impact op kleine schaal ook heel waardevol zijn. Dat begint al in je eigen directe omgeving. Met dit project hebben we relatief een kleine groep deelnemers. Maar het mooie van de koppeling met ons festival is dat we het een groot podium kunnen geven.”

Het eindresultaat van een 'Fashion Makes Sense' stand-in bord.