Mini-documentaire 'Hoe ik talent voor het leven kreeg'

Nieuwsoverzicht

Rodaan al Galidi schreef over de 9 jaar die hij in een AZC zat het veelgeprezen boek ‘Hoe ik talent voor het leven kreeg’. Een indringend en humoristisch verhaal over Semmier Kariem, die asiel aanvraagt in Nederland. Hij droomt van een nieuw leven, maar het AZC wordt voor hem een bijna magisch dorp waar hij eindeloos wacht. Stichting Wat We Doen maakte een bijzondere theatervoorstelling op basis van dit boek. Door de overheidsmaatregelen rondom het coronavirus is de voorstelling helaas geannuleerd. Over de totstandkoming van het project, de impact en het plotselinge einde van de tour maakten ze een korte documentaire.

Een grootse, theatrale ontmoeting van verschillende werelden

De voorstelling wordt gespeeld door vijf professionele acteurs, vijf muzikanten van het Amsterdams Andalusisch Orkest en een spelersgroep van vijftig vluchtelingen die het theater omtoveren tot AZC en het publiek het leven in het AZC laten ondergaan. In een gezamenlijke zoektocht met publiek, vluchtelingen, betrokken instanties en lokale overheden wordt gekeken naar alternatieven die menselijkheid als uitgangspunt hebben.

De voorstelling creëert niet alleen een andere blik op de opvang van asielzoekers en mooie ontmoetingen tussen mensen. De Expeditie is het meereizend verdiepingsprogramma waarbij inhoud en ontmoeting elkaar versterken door middel van kunst, films, debatten, muziek, eten, workshops en meer.

Bundeling van krachten

Het BankGiro Loterij Fonds steunt deze theatervoorstelling van regisseur Floris van Delft en Stichting Wat We Doen. Wat We Doen werkt voor de voorstelling samen met een aantal bekenden van DOEN en het BankGiro Loterij Fonds, waaronder George & Eran, het Amsterdams Andalusisch Orkest, Theater De Meervaart en NewBees.

Steve Elbers, programmamanager BankGiro Loterij Fonds: “Deze voorstelling vertelt niet alleen onthutsende persoonlijke verhalen, maar legt ook de complexiteit van het systeem bloot dat ten grondslag ligt aan die verhalen. Het toont hoe mensen vaak jarenlang in het systeem worden gemangeld.”

Mini-documentaire (13:06)