Hoe kan kunst een verschil maken in de samenleving? Dat is de vraag die centraal staat in de podcast over kunst 'Wij zijn kunstenaar'. Podcastmaker Dide Vonk spreekt met sociale makers die niet alleen kijken naar de problemen, maar ook samenwerken met gewone mensen – zoals jij en ik – om impact te maken. In de nieuwste aflevering gaat ze in gesprek met acteur en docent Mahfoud Mokkadem en theatermaker Pepijn Smit over Moed, een voorstelling van PS Theater die de ongelijkheid binnen het onderwijssysteem blootlegt.
Mahfoud Mokkadem, acteur en mbo-docent, zag hoe zijn gesprekken met studenten de basis werden voor de voorstelling. “Het enige wat ik deed was praten,” zegt hij. “Ze kwamen binnen, en we gingen praten. Over het leven, over het nieuws, over hun wijk.” Zijn aanpak laat zien hoe belangrijk het is om verbinding te maken met de achtergrond waar studenten vandaan komen, iets wat volgens hem vaak ontbreekt in het onderwijs.
De aflevering belicht ook het werk van Studio Moio, een plek waar jongeren met afstand tot het onderwijssysteem de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en eigen projecten op te zetten. Studio Moio biedt jongeren de ruimte om maatschappelijk impact te maken door zich te richten op hun persoonlijke interesses. In de podcast hoor je Jayson en Marouane, twee jongeren die bij Studio Moio stageliepen. Jayson benadrukt hoe belangrijk het is dat mbo-studenten gehoord worden: “Zolang je echt naar ze luistert, komen ze echt met toffe ideeën.”
In de voorstelling Moed worden de verhalen van Mahfoud en zijn studenten samengebracht tot een krachtig geheel. Moed neemt het publiek mee in de ervaringen van studenten die dagelijks kansenongelijkheid ervaren, en wil de uitdagingen én hoop binnen het onderwijs voelbaar maken. PS Theater hoopt dat Moed bijdraagt aan meer begrip en verbinding binnen het onderwijs en daarbuiten.
Luister naar deze inspirerende aflevering en blijf op de hoogte – er komen nog twee bijzondere afleveringen aan!
Luister de podcast hier: https://lnk.to/wijzijnkunstenaar