Sociale onderneming WEAR geeft sneakers een tweede leven

Nieuwsoverzicht

In de Fresh Step Factory van WEAR worden tweedehands sneakers - die nog lang niet versleten zijn - gereinigd en opgeknapt, zodat ze weer met plezier gedragen kunnen worden. In hun winkel in de Koopgoot in Rotterdam worden naast pre-loved sneakers ook sneaker cleaning-diensten aangeboden. Hier kan je jouw eigen sneakers laten reinigen, zodat je ze nog langer kunt dragen. Met steun van het VriendenLoterij Fonds biedt WEAR in al hun bedrijfsonderdelen plek aan mensen waar de reguliere arbeidsmarkt nog net een stap te ver voor is.

Meerdere problemen aanpakken

Met hun sociale en circulaire bedrijfsmodel pakt WEAR twee schrijnende problemen aan. De sociale onderneming richt zich in het bijzonder op jongeren met een migratieachtergrond. In de havenstad is de werkloosheid onder hen 15%. Een enorme groep, zeker wanneer je weet dat 60% van alle jongeren in Rotterdam een migratieachtergrond heeft. Op dit moment werken er bij WEAR acht mensen die door de arbeidsmarkt niet werden bereikt.

Het reinigen en een tweede leven geven aan pre-loved sneakers draagt bij aan het tegengaan van de gigantische berg textielafval die jaarlijks wordt ingezameld. Alleen al in Nederland gaat dit om 100 tot 150 miljoen kilo aan gedragen broeken, truien, schoenen en andere kledingstukken. Door sneakers een tweede leven te geven, vermindert WEAR de CO2-uitstoot en bijvoorbeeld ook het waterverbruik van de mode-industrie.

Grote stappen zetten

Mede dankzij de financiering van het VriendenLoterij Fonds kan de onderneming stappen zetten met als doel in 2024 veertig werkplekken te bieden aan mensen die dit nodig hebben. Zo kunnen zij nog meer sneakers herstellen en verkopen, maar ook werkloosheid en kledingverspilling tegengaan.