Theater Na de Dam geeft Dodenherdenking extra betekenis

Nieuwsoverzicht

Theatermakers en artiesten in heel Nederland zetten zich op de avond van de Nationale Dodenherdenking in om deze dag extra betekenis te geven. Ook dit jaar spelen er rondom 4 mei meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Met steun van het VriendenLoterij Fonds zijn er door het hele land ook voorstellingen gemaakt door en voor jongeren.

De kracht van verbeelding

Door de unieke kracht van theater wil Theater Na de Dam de onbekende en onvertelde verhalen van de Tweede Wereldoorlog herdenken, overbrengen en tastbaar maken. Zo ontstaat er verbinding en wederzijds begrip, tussen acteurs, ouderen, verhalenvertellers, creatieve makers en het publiek.

Verhalen van vroeger doorvertellen

Jongerenvoorstellingen een belangrijk onderdeel van Theater Na de Dam. Jongeren verdiepen zich samen met theatermakers in de geschiedenis van hun wijk ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en interviewen ouderen uit de buurt over hun herinneringen. Die gesprekken gebruiken zij als basis voor hun voorstelling. Zo’n voorstelling kan een theatervoorstelling zijn, maar ook een theaterproject op locatie.

Jongerenvoorstellingen in 2023

In 2023 zetten bijna 300 jongeren in 42 projecten door heel Nederland zich in om 4 mei 2023 van betekenis te voorzien. Van Sittard tot Groningen en van Leiden tot Enschede klinken even de stemmen van toen in het nu.

Aftermovie jongerenprojecten 2022

Fotocredits: Hilde Harshagen