Podcast 'Wij zijn kunstenaar'

‘Wij zijn kunstenaar’ is een zesdelige podcastserie over hoe kunst kan zorgen voor verandering. Dide Vonk spreekt met verschillende makers die manieren zoeken om mensen bij hun projecten te betrekken en hun blik te verruimen. Je hoort hun verhalen, maar ook die van publiek en andere betrokkenen. Iedere twee weken verschijnt er een nieuwe aflevering.

Dit is een podcast van het VriendenLoterij Fonds, geproduceerd door De Makers Podcast. De initiatieven uit de podcast hebben steun gekregen van het fonds.

#1 - Wat is man zijn? met BOYS WON’T BE BOYS

‘Het hokje “man” is best klein, en als je daaruit wilt breken is daar een strenge controle op.’ Dide interviewt initiatiefnemer Rikkert van Huisstede, bassist Lito Mabjaja en performer René Strik van BOYS WON’T BE BOYS. Een voorstelling bestaande uit een wervelende collage van jongens en mannen. Ze zingen, dansen, dichten, grappen, rappen of vertellen over hun persoonlijke levens. Allemaal bevragen ze het thema mannelijkheid. Wat betekent man-zijn precies? En hoe wordt er tegen je aangekeken als je deze hokjes wilt verruimen?

#2 Koudwatervrees bij klimaatverandering met de IJsselbiënnale

‘Al die kleine stappen die soms zinloos voelen, zorgen bij elkaar voor een grote verandering.’ Dide spreekt met directeur van de IJsselbiënnale Mieke Conijn, kunstenaar Alphons ter Avest en Wim van Vilsteren van Waterschap Vallei en Veluwe, over de rol van kunst in het verbeelden en verbinden van problemen in de maatschappij. De IJsselbiënnale is een kunstroute van ruim 120 kilometer langs rivier de IJssel, waarin de relatie tussen mens en natuur en het effect van klimaatverandering centraal staat.