Koop tweedehands en geef mensen een tweede kans

Nieuwsoverzicht

Of je nu een winterjas, bijzettafel of wijnglas zoekt, de Nederlandse kringloopwinkels hebben het allemaal. Voor een mooie prijs geven zij, in hun fysieke winkels en tegenwoordig ook steeds meer online, gebruikte spullen een nieuw leven. En naast spullen geven ze ook mensen een tweede kans. Hiermee heeft de kringloop een belangrijke duurzame én sociale functie in onze maatschappij. Het VriendenLoterij Fonds ondersteunt daarom, met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij, verschillende kringlooporganisaties en de Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN).

Branchevereniging verbindt en inspireert sector

Een belangrijke schakel in kringloopland is de BKN. Met steun van het VriendenLoterij Fonds stimuleren zij bijna 250 winkels om circulair en inclusief te ondernemen. Ze trainen en begeleiden de leden om hun winkelformule te verbeteren en meer plek te bieden aan mensen die de arbeidsmarkt moeilijk weet te bereiken. Jaarlijks worden er miljoenen kilo’s spullen via deze winkels hergebruikt, gerepareerd en gerecycled en duizenden mensen vonden er weer de aansluiting met de arbeidsmarkt.

Kringlooporganisaties helpen nieuwkomers

Naast de overkoepelende branchevereniging steunt het VriendenLoterij Fonds ook verschillende individuele kringlooporganisaties. Met leerwerktrajecten geven zij mensen weer een kans. Zo slaan in Utrecht en Zeist kringloopwinkels Stichting De A.R.M., Emmaus Domstad en Kringloop Zeist de handen ineen om samen met Stichting New Dutch Connections nieuwkomers een werkplek te bieden.

Tweedehands shoppen steeds leuker én makkelijker

Een middagje door kringloopwinkels struinen op zoek naar dat ene pareltje is natuurlijk leuk. Maar dankzij Onlinekringlopen.nl, een initiatief ondersteund door BKN, kun je tegenwoordig ook online tweedehands shoppen bij kringlooporganisaties die zijn aangesloten bij de Branchevereniging Kringloop Nederland. ‘Schatzoeken vanuit je luie stoel’ noemen zij dit. Heb je een schat gevonden? Dan wordt deze bij je thuisbezorgd, ongeacht waar in Nederland je woont. Deze activiteiten zorgen bij BKN-leden voor nieuwe werkleerplekken. Met je online aankoop steun je dus direct de transitie naar een inclusieve arbeidsmarkt.