Onderzoek en versterk je relatie met de natuur op festival Oerol

Nieuwsoverzicht

Als de natuur kon praten, wat zou zij ons dan vertellen? Van vrijdag 10 juni tot en met zondag 19 juni staat Terschelling weer in het teken van Oerol. Omringd door het water - en midden in de natuur - de ideale plek om na te denken over deze en vele andere vragen over de toekomst van de aarde. Kunst en cultuur als bron voor ideeën en aanjager van de broodnodige actie. Verschillende partners van het VriendenLoterij Fonds zijn aanwezig op het festival en dagen ons uit om na te denken over onze relatie met de natuur.

De natuur een stem
Als klimaatverandering ons iets vertelt, is dat de relatie met onze planeet niet in balans is. Ongevraagd nemen we meer dan de natuur ons kan geven; vanuit de gedachte: zij praat toch niet terug. Dit jaar ondersteunt het VriendenLoterij Fonds op Oerol daarom verschillende kunstenaars die het niet menselijke een stem geven. Via de kracht van de verbeelding laten rivieren, bomen en andere bronnen uit onze natuur via uiteenlopende kunstinstallaties van zich horen. Graag stellen we twee bijzondere, door het VriendenLoterij Fonds gesteunde, projecten voor:

Studio Elmo Vermijs: De relatie tussen mens en bos
Stel dat een niet-menselijke omgeving, zoals het bos van Terschelling, centraal komt te staan in ons denken, ervaren en doen, wat gebeurt er dan? De installatie Assembly of Trees van kunstenaar Elmo Vermijs bestaat uit 80 bomen die zijn omringd door evenveel lokaal geleende liggende stammen. Deze ongerepte natuur is de ideale plek voor een gedachtenexperiment. De bevindingen van de workshops vormen de start van een vierjarig project waarin Elmo met een coalitie, samengesteld uit verschillende experts met uiteenlopende bosperspectieven, andere houdingen ten opzichte van het bos onderzoekt. Meer informatie

Collectief Walden: Wat als de toekomst op raakt

Door de gevolgen van klimaatverandering verandert het landschap om ons heen continu. De vraag is nu: hoe gaan we daar mee om? Dansen we door het vuur ons einde tegemoet of doen we er alles aan om het te beschermen? Collectief Walden gaat hierover in gesprek met experts op het gebied van landschapsveradering: de Terschellingers. Hun ervaringen vormen de start voor een nieuw ritueel. Liederen die de veranderingen in het landschap vastleggen en van generatie naar generatie worden doorgezongen. Meer informatie

Samen de toekomst vormgeven
De creatieve projecten die het VriendenLoterij Fonds ondersteunt, zetten ons elk op hun eigen manier aan het denken. We ondersteunen ze vanwege hun unieke blik op onze wereld en hun kracht om anderen bij het werk te betrekken. Mensen uit alle lagen van de maatschappij worden aangesproken en actief betrokken bij de totstandkoming van het project en het vormen van een betere toekomst. Kunst en cultuur als motor voor verandering.

Ben je de komende week op Oerol? Dan is er nog veel meer te ontdekken. Bekijk het hele programma hier en ga eropuit!