Wiede Wold: Op zoek naar de toekomst van het platteland

Nieuwsoverzicht

Hoe ziet de toekomst van het platteland eruit? Samen met inwoners van de gemeente De Wolden, ontwerpers en theatermakers, verbeeldt Stichting Wiede Wold alternatieven voor de toekomst van het Drentse platteland. Verschillende teams werken aan verschillende onderwerpen; van alternatieven voor de huidige landbouw tot andere voeding, van circulair bouwen tot zorg voor het landschap. Dit leidt tot een kunst- en designmanifestatie met een Afvalkathedraal van gerecyclede (afval)materialen en een theatervoorstelling.

Transitie van het platteland

Gerenommeerde Nederlandse ontwerpers, theatermakers, kunstenaars en wetenschappers onderzoeken een jaar lang de toekomst van het platteland. Ze doen dat samen met de bewoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers van de Drentse gemeente De Wolden. Dit doen ze door het maken van kunst waarin ze hun toekomst vormgeven. Hiermee wil Stichting Wiede Wold de ‘transitie van het platteland’ in goede banen leiden en een plek creëren waar mens en cultuur samenkomen. In mei en juni van 2024 worden de creatieve resultaten gedeeld met het grote publiek.

“Wiede Wold springt in op urgente vraagstukken en schetst andere perspectieven voor het platteland van Drenthe, van alternatieven voor de huidige landbouw tot aan circulair bouwen. Ze bereiken en betrekken mensen die niet of nauwelijks met kunst in aanraking komen. Zo krijgen alle mensen binnen de gemeenschap een stem." Yu-Lan van Alphen, Programmamanager VriendenLoterij Fonds

Bouwen met afval

Samen met het Noordelijke Innovatielab Circulaire Economie (nice°) realiseert theatermaker Peergroup een Afvalkathedraal waar in het voorjaar van 2024 de voorstelling Atropos wordt gespeeld. nice° bouwt samen met lokale bewoners en bedrijven, begeleid door ervaren designers en architecten, aan deze kathedraal. Deze wordt volledig opgebouwd uit gerecyclede en afgedankte materialen. Er wordt voortdurend afgebroken en weer bijgebouwd. Dit proces laat zien hoe afval steeds weer de grondstof kan zijn voor iets nieuws en moois. Op deze manier wordt de praktijk van up-cycling, circulair en bio-based bouwen verbeeld, en onderzoekt Wiede Wold hoe de afvalberg op gemeenschapsniveau kleiner gemaakt kan worden.

Het verhaal van Atropos: een mysterieuze godin

Welke wereld laten wij achter voor onze kinderen? Samen met lokale jongeren ontwikkelt Peergroup een voorstelling vol muziek en dans: Atropos. In deze voorstelling kruipen de jongeren in de huid van Atropos, de godin die de levensdraad van de mens doorknipt zodra zijn lot bezegeld is. Ze besluiten de lijn door te knippen die voorgaande generaties hebben uitgezet. Zo bepalen ze zelf hoe hun wereld eruit moet zien en geven ze hun eigen toekomst vorm.

Het VriendenLoterij Fonds steunt Stichting Wiede Wold dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.