Aandacht voor duurzame mode tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week 2023

Nieuwsoverzicht

Van 5 t/m 11 oktober is de tiende editie van de Dutch Sustainable Fashion Week. In steden als Amsterdam, Den Bosch, Enschede, Haarlem, Groningen, Rotterdam en Utrecht worden verschillende evenementen georganiseerd. Tijdens deze week willen de organisatoren duurzame modeontwikkelingen onder de aandacht brengen, zoals het ruilen van kleding. Dit doen ze door het organiseren van talks, workshops, repair cafés, exposities en swap parties.

Naar een circulaire en eerlijke textielindustrie

De textielindustrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Grote ‘fast fashion’ merken presenteren zich steeds vaker als duurzaam, maar het hele systeem waarin zij opereren is zeer vervuilend. Om stappen te zetten in het circulair maken van deze industrie hebben we innovatieve voorlopers nodig die het aanbod vergroten. Daarom steunt het VriendenLoterij Fonds verschillende initiatieven die de transitie naar duurzame mode een serieuze boost geven. We lichten er in het kader van de Dutch Sustainable Fashion Week graag een paar uit.

Hul le Kes

Bij Hul le Kes in Arnhem wordt tijdloze mode met zorg gemaakt. Hul le Kes gebruikt duurzame stoffen en maakt kleren die lang meegaan. Zo verven ze alle kledingstukken met duurzame grondstoffen zoals avocado pitten, uienschillen, koffie, thee, appels en kastanjes. Daarnaast hebben ze een sociale werkplaats waar werknemers die om wat voor reden dan ook niet (meer) mee kunnen doen in een standaardbaan versleten kleding leren herstellen, stoppen en oplappen.

Sûr Atelier

Sûr Atelier in Haarlem ontwerpt Slow Fashion voor vrouwen en mannen die bij willen dragen aan een positieve sociale impact in de maatschappij. Door kleding op maat te maken en te focussen op duurzame materialen, verminderen ze de impact op het milieu en bevorderen ze een bewustere manier van consumeren.

Makers Unite

Makers Unite is een textielstudio uit Amsterdam die kansen creëert voor nieuwkomers in Nederlanddoor het maken van circulaire textielproducten, zoals kleding en sjaals. Ze maken bedrijfskleding en merchandising voor bedrijven als Unilever, Ben & Jerry’s, Arriva, Filling Pieces, LUSH en ByBorre. Ze maken uitsluitend gebruik van duurzame materialen.

Het VriendenLoterij Fonds steunt deze initiatieven met dank aan de deelnemers van de VriendenLoterij.