Reizende klankkast met dialect geeft ouderen gevoel van thuis

Nieuwsoverzicht

“Het maakt niet uit of je in het Tegels of in het Twents dialect of in het Turks ben opgevoed. Uiteindelijk gaan jij en ik terug naar die thuistaal,” aldus Lubert Priems documentairemaker. Oudere mensen kunnen in deze installatie weer de dialecten uit hun jeugd ervaren. Podcastmaker Dide Vonk spreekt met de makers van de klankkasten en ziet dat de oudere meneer van der Stelt duidelijk opleeft van het horen van het dialect uit zijn jeugd. Deze aflevering van de podcast ‘Wij zijn Kunstenaar’ is te beluisteren via de meeste podcastapps.

Dide spreekt voor deze aflevering met maker Lubert Priems en bezoekt een verzorgingshuis waar ze met Meneer van der Stelt de klankkast Marie bezoekt. In de klank kast hoort hij Marie dialect spreken over hoe het is om je thuis voelen op een nieuwe plek. De Twentse Marie heeft ook een aantal zussen. De Limburgse Miet, Brabantse Mia en binnenkort wordt ook de Turkse Meral, Amsterdamse Meta en Vlaamse Mariette uit Tongeren.

Het werken met dialecten is heel precies, want Tilburgs ‘gesauwel’ verschilt van het ‘taoltje’ in Roozendaal. Daarom werkt Lubert ook samen met Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut. Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips vertelt over haar onderzoek hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoel van welzijn in een verpleeghuis. Lubert: "Dit project toont dat je soms met één woordje verschil dan al makkelijker een bewoner meekrijgt en op diens gemak stelt."

De klankkasten van LAUDIO staan op verschillende festivals en tehuizen.