Honderdduizend bomen en een bos van draad

Nieuwsoverzicht

Een bos van wel honderd vierkante meter. Met een groots borduurproject vierde kunstenaar Sara Vrugt in 2020 de natuur en het belang ervan. En iedereen kon meedoen. Het borduurwerk kwam tot stand in een pop-up atelier dat vier seizoenen lang door het land reisde. Daar werden de bomen geborduurd naar aanleiding van persoonlijke natuurverhalen die bezoekers en deelnemers er vertelden. Alle verhalen kregen een eigen plek in het geborduurde bos en samen vormen ze een kunstwerk waarin je in gedachten kunt verdwalen.

Het werk wordt eerst tentoongesteld en uiteindelijk permanent getoond in een museumtuin, om daar te vergroeien met de natuur. Het werk komt uiteindelijk ook in Panorama Mesdag. Zo groeit er behalve het bos van draad op doek ook een weefsel van mensen en een levend woud van honderdduizend bomen.

Alles werd anders

Ook dit project werd geraakt door het coronavirus. Het pop-up atelier dat vanwege succes bijna werd overlopen, moest dicht. Om de betrokkenheid bij het project te behouden organiseerden ze in korte tijd iets nieuws: borduurpakketten voor boomblaadjes. Zo kon men tóch samen aan het bos van draad werken, vanuit huis maar in gedachten zij aan zij. De losse geborduurde blaadjes worden aan het doek bevestigd en zullen later getuigen van deze periode van sociale afstand.

Win!

Het BankGiro Loterij Fonds steunt dit project. Via onze Facebook-pagina maak je nu kans op een boorduurset, bestaande uit een naald, draad, schaartje, 1 set ansichtkaarten en 1 set sokken. Zo kun je tijdens deze koude maanden toch nog meedoen aan dit bijzondere project.

NRC publiceerde op de laatste dag van 2020 dit interview met Sara.