Jeanne: “Dat duurzaam en sociaal ondernemen soms pijn en moeite kost, neem ik voor lief”

Nieuwsoverzicht

Trash’ure Taarten staat voor een groene wereld en gelijke kansen. Bij de banketbakkerij in Nijmegen koop je taarten gemaakt van heerlijke pure ingrediënten die anders worden weggegooid. De taarten worden gemaakt door mensen met een migratieachtergrond. In 2022 won Trash’ure Taarten de verkiezing Starter met Impact 2022 en de Nijmeegse Innovatie Award. Medeoprichter Jeanne van Ittersum vertelt ons over haar inspirerende initiatief.

Een duurzame wereld

Als Jeanne op haar achttiende op zichzelf gaat wonen en haar eigen boodschappen doet, valt haar op hoeveel producten een 30% korting sticker hebben en dus nog maar kort houdbaar zijn. “Het werd heel zichtbaar dat er veel eten wordt weggegooid en ik in mijn eentje maar kleine impact kan hebben op voedselverspilling,” vertelt Jeanne. Na haar studie milieukunde besluit ze Trash’ure Taarten te beginnen en van begin tot eind naar de keten te kijken en ervoor te zorgen dat alle onderdelen duurzaam zijn. “Onze doelstelling is om zo min mogelijk ruimte op aarde in te nemen. We willen zo min mogelijk energie verbruiken en zo min mogelijk afval produceren.”

Gelijke kansen

Naast zo min mogelijk ruimte innemen, wil Trash’ure Taarten zoveel mogelijk teruggeven aan de maatschappij. “We zijn met zijn allen veel geld kwijt aan uitkeringen en zorg. Daarom begeleiden wij zoveel mogelijk statushouders naar de Nederlandse arbeidsmarkt,” legt Jeanne uit. Voor veel mensen betekent dit dat ze bij Trash’ure Taarten een leertraject volgen. Als ze helemaal aan het begin, of aan het einde van inburgering staan maar bijvoorbeeld geen opleiding genoten hebben in het vak of nog niet voldoende Nederlands kunnen. “Als ze dat willen en kunnen, blijven ze daarna bij ons werken. Het deel dat veel heeft kunnen leren, maar niet in de banketsector wil of kan blijven werken, proberen we op een andere manier aan werk te helpen.”

Zoveel mogelijk mensen helpen

Momenteel heeft Trash’ure Taarten zes mensen in dienst en volgen er tussen de 25 en 35 mensen per jaar een opleidingstraject. De statushouders doen in de bakkerij werkervaring en sociale contacten op en leren de Nederlandse taal, wat hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot en bijdraagt aan hun integratie. “We krijgen hier vanuit de gemeente geen subsidies voor, dus om dat te kunnen doen, moeten we voor 20.000 mensen per maand taarten bakken. Dat kan alleen met goed materiaal.” Die materialen kopen ze met steun van het VriendenLoterij Fonds. “Elke dag merk ik dat dit verschil maakt voor ons. Als je een bedrijf wilt starten moet je gewoon beginnen, maar uiteindelijk kom je wel op een punt dat je geld nodig hebt. Zonder de steun van het VriendenLoterij Fonds was het ons nooit gelukt.”

Met vallen en opstaan

Vanaf het begin rijden ze electrisch, het verpakkingsmateriaal is van landbouwafval en alles is plantaardig. Maar alles duurzaam willen doen, zorgt ook voor uitdagingen. “In het begin hadden we bijvoorbeeld een van de eerste types electrische bus en met slecht weer haalden we met onze actieradius de locaties soms niet. Dan moesten we omdraaien en terug naar huis.” Dat duurzaam en sociaal ondernemen soms wat meer pijn en moeite kost, neemt Jeanne voor lief. “Het probleem dat we proberen op te lossen doet me nog meer pijn. Wat er met de wereld gebeurt vind ik heel erg verdrietig, daar wil ik veel voor opgeven.” Voor Jeanne heeft het veel uitgemaakt dat ze het niet allemaal alleen doet. “En ik ben opgehouden met ongelukkig worden van het idee dat het sneller moet of dat anderen succesvoller zijn. Er gaat zoveel meer schuil achter een bedrijf dan je van buitenaf ziet. Het is 99 keer vallen 100 keer opstaan.”

Een nieuwe locatie

Als Jeanne om zich heen kijkt in de bakkerij is ze enorm trots. “Als ik kijk naar de mensen en alle materialen, denk ik aan de reis die we hebben afgelegd,” vertelt ze. Maar die medewerkers beginnen elkaar ook in de weg te lopen en daarom heeft Trash’ure Taarten vanaf maart een nieuwe locatie. “Met een grotere bakkerij kunnen we meer restmaterialen opslaan, meer soorten taarten maken en nog meer statushouders aan het werk helpen.”

Woon je niet in de buurt van Nijmegen, maar wil je toch eens de (h)eerlijke patisserie van Trash’ure Taarten proberen? Via hun website kun je brievenbustaart bestellen.