Kunst en cultuur zorgen voor onbeperkte mogelijkheden

Nieuwsoverzicht

“Al is er maar één iemand in de zaal die hierdoor anders naar dans en andere lichamen gaat kijken, dan hebben we al gewonnen.”
Eva Eikhout, BNNVARA-presentatrice en danser bij Introdans

Het VriendenLoterij Fonds ondersteunt kunstinitiatieven die uitgaan van de kracht van mensen en ruimte geven aan uiteenlopende makers. Door verschillende mensen te betrekken bij het maken van kunst en door ruimte te geven aan hun talenten en kwaliteiten, ontstaan er nieuwe artistieke vormen en perspectieven op inclusiviteit. Deze initiatieven laten ons anders kijken en denken over anders zijn. Zo dragen ze bij aan een echt inclusieve kunstwereld en geven ze een aanzet tot een inclusievere, meer solidaire en duurzame samenleving.

Iedereen kan dansen

Een mooi voorbeeld van zo’n initiatief is Introdans. Dit dansgezelschap koppelt professionele balletdansers aan gastdansers uit andere werelden, zoals dansers uit de hiphopscène of dansers met een beperking. Samen maken ze danskunst om van te genieten én om mensen erbij te laten horen, te verbinden en mee te laten doen. Eva Eikhout is zo’n gastdanser. Zij heeft het aangeboren FFU-syndroom waardoor ze kortere armen en benen heeft. Zij zegt: “Mensen denken vaak door je beperking dat je het toch niet kan. Dus word je ook niet meer gevraagd om het wél te doen. Ik vond het dus heel fijn en cool om door Introdans zo uitgedaagd te worden.”

Deze winter is de familievoorstelling Swan Lake te zien in verschillende theaters in het land.

Meer inspirerende voorbeelden van VriendenLoterij Fonds-partners die zoeken naar inclusieve vormen om samen te werken:

1. Theater Babel

Theater Babel Rotterdam is een inclusief theatergezelschap die werkt met spelers met en zonder een beperking. Elk jaar speelt Babel zo’n 150 voorstellingen waaronder ClubInc, een dansproductie met actieve deelname van het publiek. De spelers van Theater Babel nemen het voortouw en scheppen de fysieke voorwaarden voor de manier van bewegen. Vooroordelen en aannames maken plaats voor plezier en interactie waarvan iedereen deelgenoot is.
Lees meer over ClubInc >

2. Simon Dogger

Simon Dogger is een blinde ontwerper. Hij ziet zichzelf niet als gehandicapt, maar als iemand die informatie op een andere manier tot zich neemt en zoekt meer inclusieve vormen van communicatie. Zijn concepten en ontwerpen combineren visuele, auditieve en zintuiglijke middelen om de kwaliteit van leven te verbeteren. Niet alleen voor visueel gehandicapten, maar voor alle mensen die baat zouden kunnen hebben bij zelfversterkende, intuïtieve hulpmiddelen die hen helpen contact te maken met anderen en hun omgeving.
Lees meer over Simon Dogger >

3. Help I Need Some Body

Help I Need Some Body is een beeldende, poëtische voorstelling over de complexiteit van ‘zorg’. In deze samenwerking tussen theatergroep DEGASTEN, theaterwerkplaats LeBelle van zorginstelling Cordaan en Mimetheatergroep Bambie vergroten mensen van verschillende generaties het vragen om hulp en het bieden van hulp uit tot een absurdistisch verschijnsel.
Lees meer over Help I Need Some Body >