Sarban de Toekomst opent nieuw restaurant en helpt nog meer vluchtelingen

Nieuwsoverzicht

Met haar populaire restaurants zorgt Sarban de Toekomst voor kansen voor jonge vluchtelingen in Nederland. Na Tilburg, Den Bosch en Utrecht opende in april 2023 met steun van het VriendenLoterij Fonds een nieuwe vestiging van het Afghaanse familierestaurant Sarban, aan de Frederikstraat 34 in Den Haag.

Het familiebedrijf

Eind 1996 komt de familie Alizadah aan in Nederland, nadat ze de oorlog in Afghanistan zijn ontvlucht. In 2010 start de familie het restaurant Sarban in Tilburg. Het is het eerste Afghaanse restaurant in Zuid-Nederland. In maart 2013 breidt Sarban uit naar Den Bosch en sinds mei 2017 ontvangen ze ook gasten in Utrecht. Sarban staat al jarenlang in de top drie van beste restaurants volgens Tripadvisor. Ook heeft Sarban de Toekomst twee Silk Road-restaurants in Tilburg en Utrecht (2021), cateringbedrijf Saaz (2015) en de onderneming Afghan Food Productions (AFP), waarmee ze halffabrikaten (bewerkte grondstoffen die nog verwerkt moet worden tot een eindproduct) leveren die in restaurants gebruikt worden.

Kansen bieden aan vluchtelingen

Bij Sarban de Toekomst krijgen jonge vluchtelingen steun en leren ze theoretische en persoonlijke vaardigheden, zodat ze zelfredzaam worden. In de diverse restaurants kunnen deelnemers betaald aan de slag of leerwerkervaring op doen. In Tilburg is aan het leerwerktraject de MBO-diploma Horeca BBL gekoppeld. Ook kunnen deelnemers een interne opleiding tot ondernemer volgen. In Den Haag bijvoorbeeld worden Ferogh Sidiqui en Rafiuallah Ahmadi momenteel opgeleid tot ondernemers. Zij werken al een aantal jaren bij Sarban en voor hen is het tijd voor de volgende stap. En deelnemers kunnen vrijwilligerswerk doen bij maatschappelijke organisaties en krijgen coaching en Nederlandse les.

Honderden vluchtelingen geholpen

Sarban de Toekomst heeft sinds de start met steun van Stichting DOEN een enorme impact gemaakt met haar restaurants. In de afgelopen jaren hebben ze vijf ondernemers opgeleid en 400 mensen met een vluchtachtergrond begeleid en duurzaam werk geboden. Met het nieuwe restaurant zet Sarban hun sociale missie verder voort.