Sociaal en duurzaam modemerk Hul le Kes bestaat 5 jaar

Nieuwsoverzicht

Vijf jaar geleden begon sociale onderneming Hul le Kes aan hun reis vol creativiteit, innovatie en duurzaamheid. In juni 2018 stapte deze VriendenLoterij Fonds-partner de Nederlandse modewereld binnen tijdens het Fashion + Design Festival Arnhem. Ze hebben al veel successen behaald, maar volgens hen is dit pas het begin. We zetten een aantal hoogtepunten van vijf jaar Hul le Kes op een rij.

2019: Eurovisie Songfestival en Leger des Heils

De grotere introductie van Hul le Kes is tijdens de Amsterdam Fashion Week in 2019. Niet veel later ontwerpen ze de outfit van Duncan Laurence voor het Eurovisie Songfestival, gemaakt van gerecyclede tafelkleden. Deze opvallende outfit is de start van gesprekken over textielafval. Een ander hoogtepunt in 2019 is het openen van een conceptwinkel in samenwerking met het Leger des Heils. Hier verkopen ze afgekeurde kledingstukken die geverfd zijn met afval van restaurants.

2020: naar een sociale onderneming

Begin 2020 wordt Hul le Kes geselecteerd als finalist voor de IGNITE Award van het Anton Jurgensfonds met het concept Hul le Kes Recovery Studio, een studio waar mensen textiel repareren terwijl ze aan zichzelf werken. Deze prijs helpt sociale ondernemers met een vliegende start, doormiddel van een intensief trainings- en coaching traject. Dit brengt ze een stap dichterbij het zijn van een sociale onderneming. In 2020 breekt ook covid-19 uit. Ondanks de uitdagingen die deze pandemie met zich meebrengt, gebruiken ze deze tijd om hun sociale en circulaire processen goed in te richten.

2021: opening Recovery Studio in Arnhem

Niet veel later onthullen ze een samenwerkingscollectie met Gray Label RNTD, gericht op het verven, repareren en upcyclen van eerder gehuurde babykleding voor een verlengde levensduur. En in oktober worden ze dan eindelijk een sociale onderneming. Mede dankzij steun van het VriendenLoterij Fonds opent Hul le Kes hun eigen Recovery Studio in Arnhem. Mensen met mentale of psychische problematiek, zoals depressie, burn-out, faalangst, eenzaamheid, autisme of ander mentaal probleem, zijn welkom in deze studio. Ze leren er hoe je kleding repareert met de hand en kleding natuurlijk kan verven, terwijl ze herstellen van mentale problemen. Dit is een belangrijke stap in hun missie om de mode-industrie duurzamer en inclusiever te maken.

2022: de internationale markt betreden

In 2022 gaat Hul le Kes internationaal. Ze betreden de groothandelsmarkt in Nederland en België. Een samenwerking met het Duitse merk Allude Cashmere begint, en ze openen een pop-upwinkel in Amsterdam met Gray Label voor de Gray Label x Hul le Kes-collectie. 2022 is ook het jaar waarin ze hun huidige website en webshop introduceren. Na de uitdagingen van de covid-19-periode is Hul le Kes klaar om nieuwe retailers te verwelkomen.

2023: een innovatief jaar

In 2023 richt Hul le Kes zich op innovatie met projecten als Kruid tot Kleur, een project gericht op de ontwikkeling van natuurlijke kleurstoffen. Niet veel later is de Hul le Kes store een permanente winkellocatie, waarmee ze hun sociale activiteiten uitbreiden naar ongeveer vijftig leer-werkplekken. Ook maken ze hun debuut bij grote modeshows als de Paris Fashion Week en Pitti Uomo.

2024: Cultuurprijs Arnhem en vijfjarig bestaan

Aan het begin van dit jaar wordt de Creatief Directeur van Hul le Kes, Sjaak Hullekes, geëerd met de Cultuurprijs Arnhem voor zijn bijdrage aan het creatieve klimaat in de stad. Dit motiveert hen om vol te houden met hun sociale, circulaire en creatieve ambities. 2024 is ook het jaar waarin ze hun vijfjarig bestaan vieren, met als hoogtepunt een jubileummodeshow in Amsterdam in maart.

Safka Overweel, programmamanager VriendenLoterij Fonds onderdeel van Stichting DOEN: “Enorm trots zijn we op alles wat Hul le Kes de afgelopen vijf jaar heeft bereikt. Hul le Kes blinkt uit in alles waar we als DOEN voor staan: een solidaire, regeneratieve en creatieve samenleving. Op naar de volgende vijf jaar!”

Het VriendenLoterij Fonds steunt Hul le Kes dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij.