Stichting Captain Hoek omarmt een diverse kunstwereld

Nieuwsoverzicht

Stichting Captain Hoek gelooft in een kunstwereld zonder grenzen. Waar plek is voor kunstenaars die wereldberoemd zijn of net begonnen, en waar makers uit de LBHTQ+- community of met het Syndroom van Down welkom zijn. Hun No Limits! Arts Castle (NL!AC) is de eerste kunstruimte in Nederland waar alle hokjes vervallen en iedereen gelijk is. Met steun van het VriendenLoterij Fonds kan de stichting de komende jaren haar activiteiten behouden en professionaliseren.

‘Anders zijn’ omarmen

Stichting Captain Hoek vindt dat de kunstwereld een plek moet zijn waar de meest uiteenlopende makers naast elkaar kunnen bestaan en waar ‘anders zijn’ omarmt wordt. Omdat de stichting gelooft in een kunstwereld waar elke maker op talent en eigenheid wordt beoordeeld, of je nu autisme of het Syndroom van Down hebt, depressief bent of queer, doof of dakloos. Hier zetten ze zich voor in door makers uit verschillende maatschappelijke posities samen te brengen, spectaculaire tentoonstellingen en evenementen te organiseren en ruimte op te eisen binnen het reguliere kunstveld.

No Limits! Art Castle

Het hart van alle activiteiten van Stichting Captain Hoek is de vaste kunstruimte; het No Limits! Art Castle (NL!AC). Op het terrein van SEXYLAND World in Amsterdam staat dit eigen gebouwde kunstkasteel, met daarin twee exporuimtes. Dit kasteel is een permanente plek die de rest van de kunstwereld en een breed publiek laat zien hoe een inclusieve en diverse kunstwereld eruitziet. Makers tonen er hun werk tonen en ontmoeten elkaar.

Studio Captain Hoek

Met Studio Captain Hoek begeleidt de stichting verschillende makers die minder toegang hebben tot het reguliere kunstveld, bij de ontwikkeling en uitvoering van hun werk. In een veilige en inspirerende omgeving kunnen ze nieuw werk maken en krijgen ze begeleiding in het toetreden tot de reguliere sector en het tonen van hun werk. Een van de makers die al vanaf de start wordt begeleid is Bruin Parry. Onder begeleiding van Captain Hoek heeft hij een plek in het reguliere werkveld ingenomen en maakt hij nu de overstap van beeldend kunstenaar naar allround wereldster. Binnenkort verschijnt zijn eerste album, samen met kunstenaar Hannah van der Heide.

Yu-Lan van Alphen, programmamanager bij het VriendenLoterij Fonds: “Stichting Captain Hoek zet grote stappen in het op de kaart zetten van neurodiverse kunstenaars (denk aan kunstenaars met autisme, AD(H)D of hoogbegaafdheid), het doorbreken van de grenzen tussen ‘outsider’ en ‘insider’ kunst en draagt zo bij aan een inclusief kunstveld. Met de steun van het VriendenLoterij Fonds kan de organisatie zich nog beter profileren en versterken.”